Menu


Wiskunde

 

Wiskunde op het Sint-Joriscollege 

In de brugklas begin je voor het eerst met het vak wiskunde. Elk hoofdstuk heeft een totaal ander onderwerp. Zo gaan er hoofdstukken over ruimtefiguren, maar ook over getallen of formules. Vele soorten onderwerpen dus!

Het kan zo zijn dat je in het ene hoofdstuk beter bent dan het andere.
Huiswerk

Voor wiskunde heb je weinig leerwerk, maar vooral veel opdrachten die je moet maken. Dat betekent dat je naast de vier lesuren direct veel huiswerkopgaven meekrijgt. Je zult dus in de brugklas voor wiskunde veel huiswerk krijgen.

Oefening baart kunst.  

Waarom wiskunde?

Kunnen lezen is heel belangrijk, zonder dat heb je een groot probleem. Met rekenen is dat wat minder opvallend. Als je geen gevoel voor getallen hebt, bluf je je ergens wel doorheen. Maar, in veel beroepen die je kunt doen zijn rekenvaardigheid en gevoel voor getallen belangrijk om te functioneren en verder te komen.

Rekenen of wiskunde?

Op de basisschool, de middelbare school en veel vervolgopleidingen is wiskunde een instrument en niet een doel op zich. Alleen op de basisschool wordt het terecht ‘rekenen’ genoemd maar zo zou het elders ook moeten heten. Ook op de andere scholen leer je alleen om bestaande rekenmethoden toe te passen. Heel nuttig hoor, maar het blijft gewoon ‘rekenen’.

Rekenlessen staan vanaf leerjaar 2 ook op het jaarrooster, zodat je in de voor-examenklas in staat bent om de rekentoets te maken.

Een ‘aha’-moment

Tijdens het leren van dat rekenen hebben mensen soms zo’n typisch ‘aha’-moment. Plots heb je iets door en maak je een sprong. En dat voelt goed! Dat soort sprongen kun je bijvoorbeeld ook hebben met taalstructuur en muziek. Op de universiteit draait wiskunde dan ook niet om cijfertjes maar om abstracte concepten. Deze concepten brengen alles wat je in het verleden hebt meegemaakt met elkaar in verband. Waardoor je nog meer ‘aha’-momenten ervaart…

Methode

Op het Sint-Joriscollege gebruiken wij de boeken van Getal en Ruimte.  Dit is een boek dat bestaat uit een lesboek met antwoordenboek voor de leerlingen. Iedere leerling kan zo zelf thuis nakijken en de vragen in de les stellen over het huiswerk.

Elke paragraaf begint met uitleg / theorie. Bij dit onderdeel staat een voorbeeldopdracht met een uitwerking. Dit is motiverend voor het zelf gaan maken van je huiswerk!

 

 

TERUGSint-Joriscollege | Roostenlaan 296 | 5644 BS Eindhoven | 040-2116090 | info-sintjoris@sghetplein.nl