Reanimatie voor havo 4 en vwo 4

Reanimatie training voor leerlingen klas 4 op ‘t Joris

Op 16 december hebben de BSM leerlingen uit havo 4 en vwo 4 een reanimatie training gehad tijdens de BSM les. Deze training is een zeer waardevolle aanvulling op het lesonderdeel Fitness, Anatomie en EHBO. Gelukkig kon de reanimatie training dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar i.v.m. thuisonderwijs, wel weer plaatsvinden met slechts enkele aanpassingen i.v.m. de huidige corona maatregelen.
De training werd verzorgd door studenten verpleegkunde, geneeskunde en sport o.l.v. Petra Schuffelen (programmaleider “Heroes Keep The Heartbeat Going”) die zich inzetten voor het geven van reanimatietrainingen aan leerlingen in het voortgezet onderwijs. Inmiddels zijn er al meerdere middelbare scholen in onze omgeving die de reanimatie training grootschalig geïntegreerd hebben in hun school. Binnenkort behoort het Sint-Joriscollege ook tot 1 van deze scholen en daar mogen we zeer trots op zijn. Twee jaar geleden hebben ook enkele leden van onze schoolleiding deelgenomen aan deze training samen met de BSM leerlingen. Zij konden op die manier zelf de meerwaarde van de training ervaren en inzien dat het mooi zou zijn als we alle leerlingen van ‘t Joris eenmalig in hun schoolcarrière deze training kunnen aanbieden. In de komende activiteitenweek van februari 2022 gaan we dan ook alle 4e jaars leerlingen (mavo-havo-vwo) dezelfde reanimatie training aanbieden. Het doel is om hier een jaarlijks terugkerende activiteit van te maken in leerjaar 4.
De BSM leerlingen waren vorige week donderdag erg onder de indruk van de training en vonden het zeer interessant. Met behulp van deze training zorgen wij er als school voor dat er steeds meer mensen bekend raken met reanimatie en de AED…en het onderwijs is de ideale plek om de jeugd deze vaardigheden te leren. De meeste reanimaties vinden immers plaats in huis en de overlevingskansen stijgen aanzienlijk als getuigen direct starten met reanimeren.
Een mooi voorbeeld kwam van 1 van de verpleegkunde studenten. Zij vertelde dat 2 leerlingen van het Rythovius college in Eersel enige tijd geleden te maken hebben gehad met een reanimatie op het sportveld van een 18 jarige jongen. Zij hadden beide de reanimatie training eenmalig gehad op school en hebben met de opgedane kennis de reanimatie direct opgestart en 112 gebeld. De jongen heeft het overleefd, is volledig hersteld en de leerlingen waren zeer blij dat ze iets konden doen en vooral wisten wat ze konden doen m.b.v. de gevolde training. Heroes keep the heartbeat going!


Karin Bazelmans
Media
  • IMG_9315